TDK’nın ‘Çiğbörek’ kelimesini ‘Çibörek’ olarak değiştirmesi Eskişehir’de memnuniyetle karşılandı.
Bazı kelimelerde güncelleme yapan Türk Dil Kurumu’nun (TDK) ‘Çiğ Börek’ kelimesinin ‘Çi Börek’ olarak değiştirilmesini değerlendiren Eskişehirli esnaf ve vatandaşlar, değişiklik kararının doğru olduğunu belirtti.
TDK Türkçe’deki 18 kelimenin yazılışını değiştirdi. Yazılışı değişen kelimeler arasında Eskişehir’in ortak lezzetlerinden biri olan Çibörek de yer alıyor. Yeni değişiklikle birlikte bu lezzet Çiğ böreği artık Çibörek olarak kullanılacak. TDK’nın son güncellemesinin ardından Eskişehirli Çibörek esnafı hazırlıklara başladı. Çibörekçiler, TDK’nın söz güncellemesini memnuniyetle karşılarken, işletmelerinin tabelalarını son değişikliğe göre ayarlayacaklarını söyledi. Bazı vatandaşlar da güzel börek anlamına gelen çibörek kelimesindeki güncellemenin iyi bir karar olduğunu belirterek, günlük hayatta daha sık kullanılan diğer kelimelerde düzenleme yapılabileceği şeklinde görüş bildirdi.
“Doğru yazılışı çi börektir”
35 yaşındaki çiğ börek ustası Necati Aslan, TDK’nın değişiklik kararının doğru olduğunu belirterek, “Önceleri halk dilindeki yazılım çiğ kelimesinden esinlenilirdi, çiğ börek olarak konurdu. Yıllarca bu böyle devam etti. Daha sonra Türk Dil Kurumu yumuşacık olan G. Çibörek yerine çi börek kullandı. Çibörek leziz börek anlamına geliyor. Şimdilerde Çibörek, kelimeler TDK’ya göre ayarlandığı için kullanılıyor. Doğru olan bu.”
“Kısaca çiörek demek daha doğru”
Bir diğer çi börek ustası Hasım Kara ise Tatarca böreğin asıl adının farklı olduğunu savunarak, “Aslında böreğin adı ne çiğ börek ne de çibörek. Tatarca böreğin asıl adı ğbörek. İyi börek güzel hamur demek. En kısa yoldan çi börek demek daha doğru. Her yerde Çiğbörek olarak geçiyormuş. Ne yazsak gelenler ‘çibörek yemeye geldik’ diyor.
“Peynirli turta olarak söylemek daha hızlı ve daha kolay”
Vatandaşlardan İbrahim Şener de çi börek kelimesindeki gelişimin hızlı ve kolay söylenmesi açısından faydalı olduğunu belirtti. Bu değişikliklerin kelime karmaşasını ortadan kaldıracağını düşünen Şener, “Yumuşak g’nin kaldırılması aslında dilimizin sadeleşmesi ve kelimelerin daha kolay söylenmesi açısından faydalı bir gelişme oldu. Çibörek söyleyiş şekli daha hızlı ve daha kolay. TDK’nın kararı doğruydu. Kelime hem kısaltıldı hem de eski haline getirildi. Aynı kelimeyi farklı durumlarda söylemektense herkesin ortak bir kelime üzerinden kullanması hem Eskişehir için faydalı hem de kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor. Bu durumda yapılacak çalışmalar sadece çi börekte değil, günlük hayatta çokça kullanılan kelimelerde de yapılmalıdır. Çünkü dilimizde çokça kullanılan yabancı kelimeler bulunmaktadır. Dilimizin bozulmaması ve sadeliğinin korunması için bunun TDK tarafından yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.
Böğürtlenli turta nedir ve nasıl yapılır?
Kökeni Tatarlara dayanan Eskişehir’e göç eden Kırım Tatarlarına özgü lezzetlerden biri olan çiğ börek, güzel ve güzel hamur işi anlamına gelir. Un, tuz, su ve kıyma karışımıyla yapılan çibörek için önce orta büyüklükte bir hamur açılır. Bu hamur kıyma ile doldurulur ve kapatılır. Daha sonra doldurulan hamur yarım ay şeklinde kesilerek kızgın yağlanmış kazana atılır. Yağda birkaç dakika kızartıldıktan sonra tabaklara servis edilir. Çibörek ustaları böreğin tazeliğini koruması için kazandan çıkarıldıktan sonra sıcak olarak yenmesini tavsiye eder. – ESKİŞEHİR